aralshimi.aramblog.ir

جدید ترین مطالب
بخش بایگانی

تغذیه کودک (برای کودکان ۱ تا ۵ سال)

تغذیه کودک شیرخوار:

تغذیه کودک در هر زمانی بسیار قابل اهمیت است.

دوران شیرخواری دوران بسیار مهمی برای رشد و تغذیه کودک می باشد. این دوران حتی برای سال های پیش روی کودک هم بسیار حیاتی است. برای همین امر باید دانش کافی در این زمینه داشته باشم. کودکان شیرخوار تا یک سالگی به غذاهای لبنی عادت کرده اند. که علاوه بر این غذاها، باید از غذای سفره خانواده نیز تغذیه کنند.

غذای خانوادگی به همه کودکان کم سن و سال کمک می کند، تا عادات غذایی خوبی در تغذیه کودک ایجاد شود. که این امر حتی در آینده تغذیه آنان هم بی تاثیر نیست. تأمین غذا برای یک خانوادۀ در حال رشد، می تواند مهارت ها و ایده های جدیدی را برای والدین نیاز داشته باشد. به ویژه هنگامی که وقت و پول کم است.

تغذیه کودک

اطلاعات مفید برای سلامت تغذیه کودک:

  • پشتیبانی در یادگیری نحوه مدیریت رفتار کودکان در اطراف غذا
  • پشتیبانی با توسعه مهارت های عملی مانند پخت و پز
  • برنامه ریزی وعده های غذایی و میان وعده ها
  • خرید و بودجه بندی برای غذا
  • ذخیره سازی مواد غذایی به صورت ایمن

کودکان در سال های اولیه ی زندگی شان سیستم ایمنی ضعیفی دارند. بنابراین زیاد توانایی مقابله با بیماری ها را ندارند. در عین حال دندان هایشان نیز کامل نشده است. بنابراین باید در مورد تغذیه کودکان دو نکته مهم زیرا رعایت کرد:

  • غذاهایشان سبک کم حجم و در عین حال پر انرژی و مقوی
  • تعداد دفعات تغذیه بیشتر از معمول

نکته ی مهم دیگر این است که علاوه بر این، میزان رشد و فعالیت کودکان در سنین مختلف با هم متفاوت است. مثلا سنین کودک یک تا دو ساله با کودکان سه ساله و بیشتر با هم فرق دارد. و باید هنگام تغذیه کودک، این موضوع را نیز در نظر گرفت.

تغذیه کودکان

تغذیه کودک یک تا دو سال

یکی دیگر از مهم ترین دوران رشد کودکان، دوره یک تا دو سالگی می باشد. این دوران رشد بسیار سریع است. در نتیجه به غذا و انرژی زیادی نیاز دارند. ولی از سوی دیگر حجم معده اش کم و دندان هایش نیز کامل نیست. این بدان معنی است که طیف وسیعی از مواد مغذی حیاتی باید در حجم کمتری از مواد غذایی مصرفی آنها گنجانده شود.

لذا لازم است به نکات زیر در مورد تغذیه کودک توجه کرد:

  • غلاتی که کودک قدرت جویدن آن ها را دارد. مانند برنج به صورت کته های مختلف مخلوط با سبزی ها، حبوبات و گوشت های نرم به او بدهید.
  • به او شبانه روز علاوه بر شیر مادر ۵ الی ۶ وعده غذا دهید.
  • در تغذیه کودک برای تامین فیبر از سبزی های تازه به طور مداوم استفاده کنید. در این حالت دیگر لازم نیست که هر روز میوه هم بخورد.
  • در دما تغذیه کودک دقت فرمایید. نباید زیاد داغ یا سرد باشد.
  • غدا باید به دقت و کامل پخته شود.
  • به کودک کمک کنید خودش غذا بخورد. (اطمینان حاصل کنید که فقط آب خورش وگوشت را نخورد.)
  • چاشنی و فلفل های تند به تغذیه کودک اضافه نکنید.

رژیم غذایی مناسب و اهمیت به مسائل غذایی، از عوامل مهم در جلوگیری از بسیاری از مشکلات بهداشتی و تکاملی در کودکان خردسال می باشد. هم چنین در بیماری های آینده آنها از جمله چاقی، متزلزل شدن رشد و کاهش رشد، کمبود آهن، کمبود مواد مغذی خاص، پوسیدگی دندان و تأخیر در رشد است. کمک به والدین و مراقبان در استفاده حداکثر از این فرصت مهم، برای تأثیر بر سلامتی و پتانسیل آینده کودک بسیار حیاتی است.

نحوه از شیر گرفتن و تاثیر در تغذیه کودک:

از شیرگرفتن کودک بسیار مهم است. اصولا بهتر است کودک را به تدریج از شیر بگیرید. بدین ترتیب ابتدا شیردهی در صبح را قطع کنید. پس از یک یا دو هفته شیردهی در طول بعد از ظهر و سرانجام در هنگام شب قطع کنید. به یاد داشته باشید وقتی کودک درخواست شیر میکند به زور از خود دور نکنید. چون ممکن است از نظر روانی او را عصبی و ناراحت کند.

تغذیه کودک

تغذیه کودک ۳ تا ۵ سال:

معمولا بعد از ۲ سالگی، سرعت رشد آهسته رخ میدهد. در همین راستا اشتهای کودک هم کاهش می یابد. بنابراین با توجه به روند رشد کودک، تقاضا برای دریافت غذا نیز با توجه به تغییر سرعت رشد هم کم و زیاد میشود. که البته نیازهای انرژی هر کودک متفاوت است. پس میزان تغذیه کودک باید متناسب با هر کودک باشد. تا از رشد و نمو مطلوب اطمینان حاصل کند و از اضافه وزن و چاقی جلوگیری شود. کودک در یک سالگی به ۱۰۰۰ کیلو کالری و در ۳ سالگی به ۱۳۰۰ کیلوکالری انرژی نیاز دارد. و همان طور که در بالا ذکر شد، میزان انرژی نیاز به خود کودک و فعالیتش بستگی دارد.

برای تامین تمامی مواد مغذی مورد نیاز کودک، رژیم غذایی باید شامل ترکیبی از غذاهای مختلف در گروه های غذایی متفاوت باشد.

مواد مغذی مورد نیاز تغذیه کودک :

  • سهم بیشتری از تغذیه کودک را گروه نان و غلات تشکیل می دهد. مانند نان، برنج و ماکارونی که تامین کننده انرژی مورد نیاز کودک است.
  • گروه میوه جات ومرکبات مانند سیب، پرتقال، هویج و گوجه فرنگی و نارنگی و انواع سبزی های تازه می باشد. که منابع اصلی برای تامین انواع ویتامین ها هستند.
  • گروه شیر و لبنیات که منبع اصلی برای کلسیم و پروتئین هستند. مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ و بستنی
  • گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها. مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، عدس و سایر انواع حبوبات، مغز گردو و بادام که تامین کننده پروتئین مورد نیاز تغذیه کودک برای رشد است.

چند نکته مهم رفتاری در مورد تغذیه کودک:

  • سعی کنید با رنگ های جذاب مانند سبز، آبی، قرمز توجه کودک را به غذا جذب کنید. و به اشتهای او کمک کنید.
  • سعی در تحریک اشتهای او با غذا دادن در یک ساعت معین باشد.
  • بجای آب میوه صنعتی از آب میوه طبیعی استفاده کنید. زیرا به آب میوه صنعتی مواد قندی، رنگ و مواد دیگر اضافه شده است.
  • بهتر است از همان کودکی با انواع غذا آشنایی داشته باشد. این کارا ابتدا باید یک بزرگتر انجام دهد تا کودک الگو بگیرد.
  • تعلق دادن وقت کافی به کودک برای صرف غذا بسیار مهم است. بهتر است از شتاب و عجله در هنگام غذا خوردن پرهیز کرد.
  • برای افزایش اشتهای کودک او باید ابتدا استراحت کافی داشته باشد، سپس تغذیه کند. چون خواب ناکافی می تواند اشتها را کور کند.
  • همیشه با حوصله و مهربانی به تغذیه کودک بپردازید.

تغذیه کودک

انرژی در تغذیه کودک:

کودکان برای بازی، تحرک، سرگرمی، مقابله با بیماری و تقریبا برای همه چیز نیاز به انرژی دارد. که بــا مصرف مواد قندی، نشاسته ای (نان، برنج و …) و چربی ها (کره و روغن) می توان آن را تامین کند. که همانطور که بالا ذکر شد، مقدار این نیاز متغیر برای هر کودک متفاوت می باشد.

مثلا کودکانی که عادت به بازی و فعالیت زیاد دارند، نیازشان به انرژی بیش از کودکانی است که تحرک کمتری دارند. که درآن مورد باید به نکته ای توجه کرد. کودکان زیر ۵ سال نباید به مدت طولانی بی تحرک باشند، مگر در مواقعی که خواب هستند. تماشای تلویزیون یا قرار گرفتن در صندلی باگی یا صندلی ماشین برای مدت طولانی برای سلامتی و رشد کودک مفید نیست. شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد چنین رفتاری خطر سلامتی آنها را افزایش می دهد.

پروتئین در تغذیه کودک:

مصرف کافی پروتئین برای رشد و ترمیم بافت های بدن در کودکان ضروری است. غذاهایی که به طور طبیعی سرشار از پروتئین هستند شامل گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ، لوبیا و مغزها هستند. حداقل ۲ وعده از انواع غذاهای غنی از پروتئین در روز باید ارائه شود. کودکان گیاه خوار حداکثر به ۴ وعده در روز نیاز دارند.

آهن در تغذیه کودک:

آهن یکی از اجزای اساسی هموگلوبین است. آهن در گلبول های قرمز خون یافت می شود. نیاز به آن در تغذیۀ کودکان زیر ۵ سال زیاد است. این بازتاب رشد و نمو سریع مشاهده شده در این گروه سنی است. از منابع مهم برای تامین این ماده ی غذایی می توان به گوشت اشاره کرد. که در انواع گوشت بطور مقادیر مختلف وجود دارد. مثل گوشت گاو، گوساله، گوشت بره، جگر، مرغ، بوقلمون و همچنین در تخم مرغ، آجیل، لوبیا و حبوبات، غلات صبحانه غنی شده، میوه های خشک و سبزیجات برگ سبز تیره یافت می شود.

چربی در تغذیه کودک:

چربی یکی از عوامل اساسی در مصرف انرژی کل برای همه سنین است. بخصوص برای کودکان، زیرا می تواند مقدار زیادی کالری تأمین کند. بدون اینکه رژیم غذایی کودک خردسال حجیم شود. پس برای تامین آن باید توجه کافی داشت.

سالم ترین گزینه ها روغن های زیتون، کلزا و دانه های زمینی یا چربی های تهیه شده از این مواد هستند. آنها همچنین منبع خوبی از ویتامین A ، D و E هستند و می توانند تعادل خوبی از اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ و ۶ را فراهم کنند.

چربی های سرشار از چربی های اشباع مانند کره و برخی از چربی های گیاهی سخت باید محدود استفاده شوند. و فقط گاهی استفاده شوند. غذاهای پر چربی که غیر از کالری حاوی مواد مغذی بسیار کمی هستند مانند شیرینی، کیک، بیسکویت، ترد، غذاهای سریع، سرخ شده یا فرآوری شده باید در رژیم غذایی کودک محدود شود.

گزینه های کم چربی، کم کالری معمولاً برای کودکی که به سرعت رشد می کند مناسب نیستند. زیرا ممکن است انرژی کافی تأمین نکنند. شیر کامل چربی (که فقط حدود ۴٪ چربی است) به عنوان شیر اصلی برای کودکان تا ۵ سال توصیه می شود.

ویتامین و املاح در تغذیه کودک:

تغذیه کودک علاوه بر مواد غذایی گفته شده، به ویتامین و املاح نیز جهت حفظ سلامتی و افزایش مقاومت در برابر عفونت ها نیاز دارد. با مصرف روزانه منابع غذایی حاوی آن ها می تواند نیازهای خود را تامین کند. مثلا

  • ویتامین A که عمدتا در غذاهایی مانند کره، جگر، و میوه هایی مانند زردآلو و هلو و سبزیجات و هویج به طور فراوان موجود است
  • ویتامین C از مهم ترین منابع ویتامین C می توان به مواد غذایی نظیر مرکبات، گوجه فرنگی، جعفری و کلم اشاره نمود. که برای مقابله با انواع بیماری ها ضروریست.

جدول واحد یا سهم مورد نیاز روزانه از هریک از گروه های غذایی اصلی برای تغذیه کودک ۱ تا ۵ سال:

راهنمای برنامه غذایی روزانه و تعداد سهم غذای کودکان
گروه های غذایی ۲-۱ سال

(تعداد سهم روزانه)

۳-۲ سال

(تعداد سهم روزانه)

۵-۳ سال

(تعداد سهم روزانه)

نان و غلات ۴ ۶ ۶
شیر ولبنیات ۲ ۳-۲ ۳-۲
گوشت، حبوبات،

تخم مرغ و مغزها

۱ ۲ ۲
سبزی ها ۱ ۲ ۳-۲
میوه ها ۱ ۱ ۲

کلسیم در تغذیه کودک:

ب جرعت میتوان گفت ما همه استحکام بدنمان را مدیون کلسیم هستیم. کلسیم یکی از مواد مغذی است که برای سلامت استخوان ها و دندانها خیلی لازم است. در اکثر فرآیند ترشح هورمون ها، کلسیم یک ماده ی غذایی ضروری شناخته می شود. انقباض عضلات و فعالیت عضله قلب وابسته به کلسیم است. بنابراین باید در مورد مقدار دریافتی کلسیم توسط بدن کودک مطلع باشید.

منابع غذایی کلسیم برای تغذیۀ کودک زیر ۵ سال شامل شیر، پنیر، ماست، فریزر فریس، کاستارد، پودینگ های پایه شیر (بلغور، پودینگ برنج و تاپیوکا)، غلات صبحانه غنی شده با کلسیم اضافه شده، ماهی قلع در محل خوردن استخوان ها (ساردین ، تخته های میوه ، ماهی آزاد)، شیر سویا غنی شده با کلسیم و دسرها و غذاهایی که با سس های سفید یا پنیر درست می شوند. منابع گیاهی و گیاهی شامل توفو، کره مغزها و مغزها، دانه ها، انجیر، لوبیا، حبوبات، بامیه، پرتقال و اسفناج است.

ارائه ۳ وعده کوچک در روز به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل به تأمین نیازهای غذایی اکثر کودکان زیر ۵ سال کمک می کند. یک وعده حدود ۱۲۰ میلی لیتر شیر (به صورت نوشیدنی یا به عنوان غذا) ، ۱۲۰ گرم ماست و یک وعده کوچک پنیر است. لازم به ذکر است که با رشد کودک، اندازه وعده غذایی با توجه به اشتها و پروتئین و کلسیم بیشتری نسبت به نیاز افزایش می یابد.

منبع اصلی این مقاله صنایع آرال شیمی می باشد و شما عزیزان و همراهان گرامی میتوانید مطلب کامل تر و اصلی و همینطور کلی مقاله و مطلب دیگر را در قسمت اطلاعات فنی این سایت مشاهده نمایید یا بر روی اینجا کلیک کنید تا به صفحه اصلی این مقاله بروید.

تغذیه کودک (برای کودکان ۱ تا ۵ سال)

تغذیه کودک شیرخوار:

تغذیه کودک در هر زمانی بسیار قابل اهمیت است.

دوران شیرخواری دوران بسیار مهمی برای رشد و تغذیه کودک می باشد. این دوران حتی برای سال های پیش روی کودک هم بسیار حیاتی است. برای همین امر باید دانش کافی در این زمینه داشته باشم. کودکان شیرخوار تا یک سالگی به غذاهای لبنی عادت کرده اند. که علاوه بر این غذاها، باید از غذای سفره خانواده نیز تغذیه کنند.

غذای خانوادگی به همه کودکان کم سن و سال کمک می کند، تا عادات غذایی خوبی در تغذیه کودک ایجاد شود. که این امر حتی در آینده تغذیه آنان هم بی تاثیر نیست. تأمین غذا برای یک خانوادۀ در حال رشد، می تواند مهارت ها و ایده های جدیدی را برای والدین نیاز داشته باشد. به ویژه هنگامی که وقت و پول کم است.

<a href='/tag/%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87'>تغذیه</a> کودک

اطلاعات مفید برای سلامت تغذیه کودک:

  • پشتیبانی در یادگیری نحوه مدیریت رفتار کودکان در اطراف غذا
  • پشتیبانی با توسعه مهارت های عملی مانند پخت و پز
  • برنامه ریزی وعده های غذایی و میان وعده ها
  • خرید و بودجه بندی برای غذا
  • ذخیره سازی مواد غذایی به صورت ایمن

کودکان در سال های اولیه ی زندگی شان سیستم ایمنی ضعیفی دارند. بنابراین زیاد توانایی مقابله با بیماری ها را ندارند. در عین حال دندان هایشان نیز کامل نشده است. بنابراین باید در مورد تغذیه کودکان دو نکته مهم زیرا رعایت کرد:

  • غذاهایشان سبک کم حجم و در عین حال پر انرژی و مقوی
  • تعداد دفعات تغذیه بیشتر از معمول

نکته ی مهم دیگر این است که علاوه بر این، میزان رشد و فعالیت کودکان در سنین مختلف با هم متفاوت است. مثلا سنین کودک یک تا دو ساله با کودکان سه ساله و بیشتر با هم فرق دارد. و باید هنگام تغذیه کودک، این موضوع را نیز در نظر گرفت.

<a href='/tag/%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87'>تغذیه</a> <a href='/tag/%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86'>کودکان</a>

تغذیه کودک یک تا دو سال

یکی دیگر از مهم ترین دوران رشد کودکان، دوره یک تا دو سالگی می باشد. این دوران رشد بسیار سریع است. در نتیجه به غذا و انرژی زیادی نیاز دارند. ولی از سوی دیگر حجم معده اش کم و دندان هایش نیز کامل نیست. این بدان معنی است که طیف وسیعی از مواد مغذی حیاتی باید در حجم کمتری از مواد غذایی مصرفی آنها گنجانده شود.

لذا لازم است به نکات زیر در مورد تغذیه کودک توجه کرد:

  • غلاتی که کودک قدرت جویدن آن ها را دارد. مانند برنج به صورت کته های مختلف مخلوط با سبزی ها، حبوبات و گوشت های نرم به او بدهید.
  • به او شبانه روز علاوه بر شیر مادر ۵ الی ۶ وعده غذا دهید.
  • در تغذیه کودک برای تامین فیبر از سبزی های تازه به طور مداوم استفاده کنید. در این حالت دیگر لازم نیست که هر روز میوه هم بخورد.
  • در دما تغذیه کودک دقت فرمایید. نباید زیاد داغ یا سرد باشد.
  • غدا باید به دقت و کامل پخته شود.
  • به کودک کمک کنید خودش غذا بخورد. (اطمینان حاصل کنید که فقط آب خورش وگوشت را نخورد.)
  • چاشنی و فلفل های تند به تغذیه کودک اضافه نکنید.

رژیم غذایی مناسب و اهمیت به مسائل غذایی، از عوامل مهم در جلوگیری از بسیاری از مشکلات بهداشتی و تکاملی در کودکان خردسال می باشد. هم چنین در بیماری های آینده آنها از جمله چاقی، متزلزل شدن رشد و کاهش رشد، کمبود آهن، کمبود مواد مغذی خاص، پوسیدگی دندان و تأخیر در رشد است. کمک به والدین و مراقبان در استفاده حداکثر از این فرصت مهم، برای تأثیر بر سلامتی و پتانسیل آینده کودک بسیار حیاتی است.

نحوه از شیر گرفتن و تاثیر در تغذیه کودک:

از شیرگرفتن کودک بسیار مهم است. اصولا بهتر است کودک را به تدریج از شیر بگیرید. بدین ترتیب ابتدا شیردهی در صبح را قطع کنید. پس از یک یا دو هفته شیردهی در طول بعد از ظهر و سرانجام در هنگام شب قطع کنید. به یاد داشته باشید وقتی کودک درخواست شیر میکند به زور از خود دور نکنید. چون ممکن است از نظر روانی او را عصبی و ناراحت کند.

<a href='/tag/%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87'>تغذیه</a> کودک

تغذیه کودک ۳ تا ۵ سال:

معمولا بعد از ۲ سالگی، سرعت رشد آهسته رخ میدهد. در همین راستا اشتهای کودک هم کاهش می یابد. بنابراین با توجه به روند رشد کودک، تقاضا برای دریافت غذا نیز با توجه به تغییر سرعت رشد هم کم و زیاد میشود. که البته نیازهای انرژی هر کودک متفاوت است. پس میزان تغذیه کودک باید متناسب با هر کودک باشد. تا از رشد و نمو مطلوب اطمینان حاصل کند و از اضافه وزن و چاقی جلوگیری شود. کودک در یک سالگی به ۱۰۰۰ کیلو کالری و در ۳ سالگی به ۱۳۰۰ کیلوکالری انرژی نیاز دارد. و همان طور که در بالا ذکر شد، میزان انرژی نیاز به خود کودک و فعالیتش بستگی دارد.

برای تامین تمامی مواد مغذی مورد نیاز کودک، رژیم غذایی باید شامل ترکیبی از غذاهای مختلف در گروه های غذایی متفاوت باشد.

مواد مغذی مورد نیاز تغذیه کودک :

  • سهم بیشتری از تغذیه کودک را گروه نان و غلات تشکیل می دهد. مانند نان، برنج و ماکارونی که تامین کننده انرژی مورد نیاز کودک است.
  • گروه میوه جات ومرکبات مانند سیب، پرتقال، هویج و گوجه فرنگی و نارنگی و انواع سبزی های تازه می باشد. که منابع اصلی برای تامین انواع ویتامین ها هستند.
  • گروه شیر و لبنیات که منبع اصلی برای کلسیم و پروتئین هستند. مانند شیر، ماست، پنیر، دوغ و بستنی
  • گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها. مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، عدس و سایر انواع حبوبات، مغز گردو و بادام که تامین کننده پروتئین مورد نیاز تغذیه کودک برای رشد است.

چند نکته مهم رفتاری در مورد تغذیه کودک:

  • سعی کنید با رنگ های جذاب مانند سبز، آبی، قرمز توجه کودک را به غذا جذب کنید. و به اشتهای او کمک کنید.
  • سعی در تحریک اشتهای او با غذا دادن در یک ساعت معین باشد.
  • بجای آب میوه صنعتی از آب میوه طبیعی استفاده کنید. زیرا به آب میوه صنعتی مواد قندی، رنگ و مواد دیگر اضافه شده است.
  • بهتر است از همان کودکی با انواع غذا آشنایی داشته باشد. این کارا ابتدا باید یک بزرگتر انجام دهد تا کودک الگو بگیرد.
  • تعلق دادن وقت کافی به کودک برای صرف غذا بسیار مهم است. بهتر است از شتاب و عجله در هنگام غذا خوردن پرهیز کرد.
  • برای افزایش اشتهای کودک او باید ابتدا استراحت کافی داشته باشد، سپس تغذیه کند. چون خواب ناکافی می تواند اشتها را کور کند.
  • همیشه با حوصله و مهربانی به تغذیه کودک بپردازید.

<a href='/tag/%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87'>تغذیه</a> کودک

انرژی در تغذیه کودک:

کودکان برای بازی، تحرک، سرگرمی، مقابله با بیماری و تقریبا برای همه چیز نیاز به انرژی دارد. که بــا مصرف مواد قندی، نشاسته ای (نان، برنج و …) و چربی ها (کره و روغن) می توان آن را تامین کند. که همانطور که بالا ذکر شد، مقدار این نیاز متغیر برای هر کودک متفاوت می باشد.

مثلا کودکانی که عادت به بازی و فعالیت زیاد دارند، نیازشان به انرژی بیش از کودکانی است که تحرک کمتری دارند. که درآن مورد باید به نکته ای توجه کرد. کودکان زیر ۵ سال نباید به مدت طولانی بی تحرک باشند، مگر در مواقعی که خواب هستند. تماشای تلویزیون یا قرار گرفتن در صندلی باگی یا صندلی ماشین برای مدت طولانی برای سلامتی و رشد کودک مفید نیست. شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد چنین رفتاری خطر سلامتی آنها را افزایش می دهد.

پروتئین در تغذیه کودک:

مصرف کافی پروتئین برای رشد و ترمیم بافت های بدن در کودکان ضروری است. غذاهایی که به طور طبیعی سرشار از پروتئین هستند شامل گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ، لوبیا و مغزها هستند. حداقل ۲ وعده از انواع غذاهای غنی از پروتئین در روز باید ارائه شود. کودکان گیاه خوار حداکثر به ۴ وعده در روز نیاز دارند.

آهن در تغذیه کودک:

آهن یکی از اجزای اساسی هموگلوبین است. آهن در گلبول های قرمز خون یافت می شود. نیاز به آن در تغذیۀ کودکان زیر ۵ سال زیاد است. این بازتاب رشد و نمو سریع مشاهده شده در این گروه سنی است. از منابع مهم برای تامین این ماده ی غذایی می توان به گوشت اشاره کرد. که در انواع گوشت بطور مقادیر مختلف وجود دارد. مثل گوشت گاو، گوساله، گوشت بره، جگر، مرغ، بوقلمون و همچنین در تخم مرغ، آجیل، لوبیا و حبوبات، غلات صبحانه غنی شده، میوه های خشک و سبزیجات برگ سبز تیره یافت می شود.

چربی در تغذیه کودک:

چربی یکی از عوامل اساسی در مصرف انرژی کل برای همه سنین است. بخصوص برای کودکان، زیرا می تواند مقدار زیادی کالری تأمین کند. بدون اینکه رژیم غذایی کودک خردسال حجیم شود. پس برای تامین آن باید توجه کافی داشت.

سالم ترین گزینه ها روغن های زیتون، کلزا و دانه های زمینی یا چربی های تهیه شده از این مواد هستند. آنها همچنین منبع خوبی از ویتامین A ، D و E هستند و می توانند تعادل خوبی از اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ و ۶ را فراهم کنند.

چربی های سرشار از چربی های اشباع مانند کره و برخی از چربی های گیاهی سخت باید محدود استفاده شوند. و فقط گاهی استفاده شوند. غذاهای پر چربی که غیر از کالری حاوی مواد مغذی بسیار کمی هستند مانند شیرینی، کیک، بیسکویت، ترد، غذاهای سریع، سرخ شده یا فرآوری شده باید در رژیم غذایی کودک محدود شود.

گزینه های کم چربی، کم کالری معمولاً برای کودکی که به سرعت رشد می کند مناسب نیستند. زیرا ممکن است انرژی کافی تأمین نکنند. شیر کامل چربی (که فقط حدود ۴٪ چربی است) به عنوان شیر اصلی برای کودکان تا ۵ سال توصیه می شود.

ویتامین و املاح در تغذیه کودک:

تغذیه کودک علاوه بر مواد غذایی گفته شده، به ویتامین و املاح نیز جهت حفظ سلامتی و افزایش مقاومت در برابر عفونت ها نیاز دارد. با مصرف روزانه منابع غذایی حاوی آن ها می تواند نیازهای خود را تامین کند. مثلا

  • ویتامین A که عمدتا در غذاهایی مانند کره، جگر، و میوه هایی مانند زردآلو و هلو و سبزیجات و هویج به طور فراوان موجود است
  • ویتامین C از مهم ترین منابع ویتامین C می توان به مواد غذایی نظیر مرکبات، گوجه فرنگی، جعفری و کلم اشاره نمود. که برای مقابله با انواع بیماری ها ضروریست.

جدول واحد یا سهم مورد نیاز روزانه از هریک از گروه های غذایی اصلی برای تغذیه کودک ۱ تا ۵ سال:

راهنمای برنامه غذایی روزانه و تعداد سهم غذای کودکان
گروه های غذایی ۲-۱ سال

(تعداد سهم روزانه)

۳-۲ سال

(تعداد سهم روزانه)

۵-۳ سال

(تعداد سهم روزانه)

نان و غلات ۴ ۶ ۶
شیر ولبنیات ۲ ۳-۲ ۳-۲
گوشت، حبوبات،

تخم مرغ و مغزها

۱ ۲ ۲
سبزی ها ۱ ۲ ۳-۲
میوه ها ۱ ۱ ۲

کلسیم در تغذیه کودک:

ب جرعت میتوان گفت ما همه استحکام بدنمان را مدیون کلسیم هستیم. کلسیم یکی از مواد مغذی است که برای سلامت استخوان ها و دندانها خیلی لازم است. در اکثر فرآیند ترشح هورمون ها، کلسیم یک ماده ی غذایی ضروری شناخته می شود. انقباض عضلات و فعالیت عضله قلب وابسته به کلسیم است. بنابراین باید در مورد مقدار دریافتی کلسیم توسط بدن کودک مطلع باشید.

منابع غذایی کلسیم برای تغذیۀ کودک زیر ۵ سال شامل شیر، پنیر، ماست، فریزر فریس، کاستارد، پودینگ های پایه شیر (بلغور، پودینگ برنج و تاپیوکا)، غلات صبحانه غنی شده با کلسیم اضافه شده، ماهی قلع در محل خوردن استخوان ها (ساردین ، تخته های میوه ، ماهی آزاد)، شیر سویا غنی شده با کلسیم و دسرها و غذاهایی که با سس های سفید یا پنیر درست می شوند. منابع گیاهی و گیاهی شامل توفو، کره مغزها و مغزها، دانه ها، انجیر، لوبیا، حبوبات، بامیه، پرتقال و اسفناج است.

ارائه ۳ وعده کوچک در روز به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل به تأمین نیازهای غذایی اکثر کودکان زیر ۵ سال کمک می کند. یک وعده حدود ۱۲۰ میلی لیتر شیر (به صورت نوشیدنی یا به عنوان غذا) ، ۱۲۰ گرم ماست و یک وعده کوچک پنیر است. لازم به ذکر است که با رشد کودک، اندازه وعده غذایی با توجه به اشتها و پروتئین و کلسیم بیشتری نسبت به نیاز افزایش می یابد.

منبع اصلی این مقاله صنایع آرال شیمی می باشد و شما عزیزان و همراهان گرامی میتوانید مطلب کامل تر و اصلی و همینطور کلی مقاله و مطلب دیگر را در قسمت اطلاعات فنی این سایت مشاهده نمایید یا بر روی اینجا کلیک کنید تا به صفحه اصلی این مقاله بروید.

تظرات ارسال شده